Categories
eveniment proiecte

Scriitori pe Calea Regală

Scriitori pe Calea Regală, jurnal de Andra Rotaru

Scriitori pe Calea Regală
(iniţiator & coordonator Dan Mircea Cipariu), mai 2008
Deschiderea evenimentului a avut loc în data de 8 mai 2008 în prezenţa Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana şi a Aleteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu al României, la Palatul Elisabeta.

Editura Brumar a publicat antologia Scriitori pe Calea Regală care conţine jurnalul călătoriei cu Trenul Regal (redactat de mine), poeme ale scriitorilor care au cutreierat ţara cu Trenul Regal donând cărţi, biblioteci, susţinând recitaluri, ilustraţii grafice (de Mihai Zgondoiu), poze (de Alex Calcatinge)…şi multă istorie.

Din jurnal: “Nora Iuga îşi deapănă firul amintirilor, povestindu-ne că în copilărie avea doi iubiţi, pe Mihai Eminescu şi Regele Mihai, tablourile acestora fiind agăţate la ea în cameră. Ea este singura care l-a văzut pe Regele Mihai, încă de când avea 8 ani, iar el 18, dusă de mână de bunica ei la Băneasa, unde poposea trenul, o gară care o impresiona mult, “cu nişte portaluri –asta e în imaginaţia mea de copil, cu niste splendide ornamente metalice, eu aveam impresia că sunt într-o poveste şi că totul era din aur, dar nu era”, “doar am păstrat în amintire lucrul acesta”. “În momentul în care am auzit fanfara cântând acele marşuri (în gara din Alba Iulia, în ziua a IV-a a călătoriei, 12 mai `08 – n.n.) pe care le auzeam în copilăria mea, când mă duceam cu bunica la paradele în care îi vedeam în carne şi oase pe Principese şi Rege, nu pot să vă spun cât de emoţionată am fost, am retrăit copilăria mea. Am retrăit acel regat pierdut în care m-am format de copil şi am crescut.” (…)”M-a impresionat foarte tare Mihai, plin de prestanţă şi eleganţă, cum rar am văzut la un bărbat, el a avut întotdeauna o rigiditate, faţa lui e ca o mască care îi dă şi un oarecare farmec, cred că e un om care nu a ştiut niciodată să îşi trădeze sentimentele, dar acum, această rigiditate a devenit un pic îngrijorătoare. Eu la Palatul Elisabeta m-am dezbrăcat practic de orice şi i-am făcut o declaraţie de dragoste, i-am spus că-i ţineam tabloul în dormitor pe perete, că în familie îi spuneam Mihăiţă, însă faţa lui a rămas imobilă şi inertă.”(….) ”Nu am avut de a face cu regi, probabil că există o anumită etichetă care le interzice să se manifeste.” Sunt foarte fericită că am putut să dau mâna cu el, provocându-l eu, evident.” “Pentru mine călătoria a devenit indispensabilă”(….) “Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să călătoresc cu Trenul Regal.”, “intru imediat într-o stare de irealitate, parcă aş fi Mary Poppins. (…)”, a mărturisit scriitoarea.”