Categories
news

Experienţe transatlantice şi sonore: Andrei Dósa şi Mugur Grosu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joi, 13 februarie 2014, ora 19:00, la Andalivia Art Club (Str. 11 Iunie nr. 62, Bucureşti) vor avea loc lecturi, dialoguri şi performance-uri cu scriitorii Andrei Dósa şi Mugur Grosu. Moderator: Felix Nicolau.

Andrei Dósa s-a născut la 7 februarie 1985, în Braşov. A absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (care se numea anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul Când va veni ceea ce este desăvârşit, Editura Tracus Arte, 2011 (Premiul naţional de poezie Mihai Eminescu). În 2013 a publicat American Experience, Editura Cartea Românească. A colaborat cu revistele Poesis International, Astra şi Corpul T.

Mugur Grosu s-a născut în 1973 în Constanța. La 5 ani a luat primele lecții de pian și a început să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, artist cu care avea să lege o trainică prietenie, considerându-l părintele său spiritual. În 1997 au realizat împreună spectacolul Praznic de la Muzeul de Artă din Constanța, Mugur Grosu executând o instalație cinetică din 1000 de linguri de lemn suspendate, care-au dansat deasupra publicului în ritmuri de jazz. Șapte ani mai târziu a creat o instalație similară în Slovenia, la Festivalul Days of poetry and wine din Medana, unde a îmbrăcat un nuc secular cu sute de linguri de lemn aduse din România. Pe lângă numeroase instalații și happening-uri, a inițiat câteva acțiuni neconvenționale menite să celebreze personalitatea poetului antic Ovidius: într-o acțiune de gherilă culturală din 2004 a drapat statuia sa din Constanța cu o mantie roz de 4 metri, iar într-un happening din 2006 s-a deghizat ca Ovidius și i-a declamat versurile pe străzi în compania a 4 muze. A debutat literar în 1990 în revista Tomis. Criticul literar Marin Mincu i-a publicat primele texte în volum, în antologia Starea de plasmă din 1999, și i-a girat debutul editorial, cu volumul Haltera cu zurgălăi (Editura Pontica, 2001). Mugur Grosu a fondat, împreună cu Mircea Țuglea, Asociația Arte/Litere ASALT și este co-fondator, alături de Victor Scoradeț, al Fundației ParteR și al Teatrului Arca. În 2007-2008 a fost redactor-șef adjunct al revistei Tomis. A activat ca grafician la revista Kamikaze și la Institutul Polonez din București.

A publicat Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001); Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006); sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (experiment, Ed. Vinea, 2006); press / troleul 43 s-a spanzurat cu cordonul de la capot (experiment, Ed. Vinea, 2007 / ediția a II-a în 2009); Grossomodo (poezie, Ed. Tracus Arte, 2011); Status (proză / experiment, Ed. Herg Benet, 2013).

Premiul pentru poezie la Festivalul național Cristian Popescu, ed. a II-a, 1998. Premiul pentu debut al USR filiala Constanța, pentru volumul Haltera cu zurgălăi, 2001
Premiat la “Bursa de texte noi românești” de la Dramafest pentru piesa de teatru Blackout, 2008. Premiul Experimentiuk! al revistei Tiuk! pentru volumul Troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot, 2009. Premiul pentru poezie la Salonul Internațional de Carte din Republica Moldova, 2011.

Mai multe informaţii la www.andalivi.org şi https://www.facebook.com/andalivia.artclub?fref=ts