Categories
news

Volumele apărute la Editura frACTalia, disponibile în Iowa, oraș al Literaturii UNESCO

coperta Andra Rotaru_micaÎncepând cu luna ianuarie 2016, volumele r e t r o v i z o r, de Răzvan Pricop, Cu dricul pe contrasens, de Octavian Perpelea, și Într-un pat, sub cearșaful alb, de Andra Rotaru, Editura frACTalia, 2015, se vor putea găsi în Iowa, SUA, la The University of Iowa Libraries: Main Library, precum și la Shambaugh House, sediul celui mai prestigios program de rezidențe literare internaționale din Statele Unite ale Americii, The International Writing Program (IWP).

De asemenea, textele autorilor publicați la Editura frACTalia sunt traduse și dezbătute în cadrul masterului de traduceri al Universității din Iowa, Iowa’s MFA in Literary Translation Program.

Cu această ocazie, comunitatea românească din Iowa, dar și studenții sau scriitorii internaționali, care studiază sau vor fi buriseri în Iowa, vor avea acces la volume ale autorilor contemporani români.

În 2014, din România, IWP a selectat-o pe scriitoarea Andra Rotaru. I s-au oferit bursele: The International Writing Program (Iowa), Annual Outreach Fellowship (University of Iowa) și Ragdale Residency, Chicago.

The International Writing Program (IWP) a luat ființă în anul 1967, cu scopul de a aduce împreună o varietate de scriitori internaționali și, totodată, de a examina tendințele actuale în literatura mondială. Aproape 50 de ani mai târziu, rezidența IWP devine cea mai veche și cea mai extinsă rezidență multinațională din lume, găzduind peste 1400 de scriitori din peste 130 de țări la Universitatea din Iowa—o instituție americană de cercetare de prestigiu, recunoscută la nivel mondial pentru programele de scriere—și orașul Iowa, care, și datorită prezenței rezidenților IWP, a fost desemnat Oraș al Literaturii UNESCO.

The International Writing Program (IWP) reprezintă o platformă unică pentru literaturile lumii, conectând scriitori consacrați din toată lumea, aducând literatura internațională în sălile de curs, introducând scriitori americani în alte culturi prin tururi de lecturi și funcționând ca un schimb reciproc pentru informațiile literare de actualitate și multiplele materiale pedagogice sau de arhivă. Rezidența este concepută pentru scriitori consacrați sau în plină ascensiune—poeți, scriitori de ficțiune sau de non-ficțiun și dramaturgi. Rezidența oferă scriitorilor timp, într-un cadru destinat eforturilor lor, pentru producția literară. Îi introduce, de asemenea, în nucleul social și cultural al Statelor Unite, le oferă posibilitatea să ia parte la viața universitară americană și le creează oportunități de a contribui la cursurile de literatură din cadrul Universității din Iowa și din țară.

Universitatea din Iowa este cel mai important centru național pentru scriere creativă. Discuțiile și lecturile, întâlnirile cu scriitori americani consacrați și în ascensiune le asigură scriitorilor internaționali o expunere largă la curentele din literatura americană.