Categories
news

“Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie”, ediţia a II-a

Vineri, 27 iulie 2012, ora 19:00, la Centrul Cultural Alternativ (Str. Dianei nr. 4, zona Rosetti, Bucureşti), va avea loc ediţia a II-a a evenimentului “Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie”. Invitaţi: Gabriel Daliş (poezie), Laura Dan (poezie), Mugur Grosu (performance), Radu Niţescu (poezie). În cadrul evenimentului va susţine o lectură de poezie şi un invitat surpriză. Moderator: Felix Nicolau. Organizatori: Iulia Militaru şi Andra Rotaru. Seara de poezie “Nights in White Satin” îşi ia drept moto versurile formaţiei “Moody Blues”: “Nights in white satin, never reaching the end,/ Letters I’ve written, never meaning to send./ Beauty I’d always missed with these eyes before./ Just what the truth is, I can’t say anymore.”, încercând să ofere publicului un mic tablou din poezia contemporană.

*

Gabriel Daliş s-a născut la 8 mai 1978, la Rădăuţi. Absolvent al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” a Universității Al. I. Cuza din Iași, promoția 2002, și al Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Științe Economice din București, Postuniversitar Managementul Tranzacțiilor Internaționale, promoția 2003. Debut: grupaj de poeme în “Bucovina Literară”, mai, 1995. Cărți publicate: “Semnale de sâmbătă”, Suceava, 1996; “Întoarcere acasă”, Iași, 1998; “Chip Împreună”, Iași, 1999; “Copacul fără urmaș”, Iași, 2005; “: până mereu” (antologie), Editura Charmides, 2010. Premii: Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni pentru debut, 1997; Premiul „Iulian Vesper”, 1998; Premiul pentru carte de poezie la Festivalul „George Coșbuc”, Bistriţa, 1999; Premiul Fundației Culturale a Bucovinei, 1999; Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni pentru carte de poezie, 2000. Afilieri: Membru în Societatea Scriitorilor Bucovineni; Membru în Asociația Scriitorilor Iași

Laura Dan s-a născut la 7 august 1978. A absolvit Facultatea de Psihologie din București și un masterat în Psihoterapie Ericksoniană, la Annecy. A publicat pentru prima oară în Ziarul de Duminică, remarcată fiind de poetul Ioan Es. Pop. Au urmat o serie de lecturi publice și poeme publicate în România Literară, Revista Luceafărul, Poesis Internațional, revista Hyperion. A debutat editorial în 2012 cu volumul de poezie “Începe să doară puțin”, Editura Tracus Arte.

Mugur Grosu (n. 1973, Constanța) este un scriitor, publicist și artist plastic român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La 5 ani a luat primele lecții de pian și a început să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, artist cu care avea să lege o trainică prietenie, considerându-l părintele său spiritual. În 1997 au realizat împreună spectacolul Praznic de la Muzeul de Artă din Constanța, Mugur Grosu executând o instalație cinetică din 1000 de linguri de lemn suspendate, care-au dansat deasupra publicului în ritmuri de jazz. Șapte ani mai târziu a creat o instalație similară în Slovenia, la Festivalul „Days of poetry and wine“ din Medana, unde a îmbrăcat un nuc secular cu sute de linguri de lemn aduse din România. Pe lângă numeroase instalații și hapening-uri, a inițiat câteva acțiuni neconvenționale menite să celebreze personalitatea poetului antic Ovidius: într-o acțiune de gherilă culturală din 2004 a drapat statuia sa din Constanța cu o mantie roz de 4 metri, iar într-un happening din 2006 s-a deghizat ca Ovidius și i-a declamat versurile pe străzi în compania a 4 muze. A debutat literar în 1990 în revista Tomis. Criticul literar Marin Mincu i-a publicat primele texte în volum, în antologia Starea de plasmă din 1999, și i-a girat debutul editorial, cu volumul Haltera cu zurgălăi (Editura Pontica, 2001). Mugur Grosu a fondat, împreună cu Mircea Țuglea, Asociația Arte/Litere ASALT și este co-fondator, alături de Victor Scoradeț, al Fundației ParteR și al Teatrului Arca. În 2007-2008 a fost redactor-șef adjunct al revistei Tomis.

Cărţi publicate: Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001); Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006);  sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (Ed. Vinea, 2006); press / troleul 43 s-a spanzurat cu cordonul de la capot (Ed. Vinea, 2007 / ediția a II-a în 2009); “Grossomodo” (Editura Tracus Arte, 2011); Volume colective: Starea de plasmă (Ed. Pontica, 1999); EroTICA (ASALT / American Research Press, 2000); Generația 2000 (Ed. Pontica, 2004); Days of poetry & wine (Medana, Slovenia, 2004); Prima mea beție (Ed. Art, 2009); Prima mea dezamăgire în dragoste (Ed. Art, 2009); Iubirea e pe 14 februarie (Ed. Vinea, 2010)

Radu Niţescu (n. 1992, Bucureşti) este absolvent al Colegiului Naţional Sf. Sava, în prezent student la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Poezii publicate în diverse reviste naţionale. Dintre premiile obţinute la concursuri şi festivaluri: Marele Premiu al Festivalului Naţional “Nicolae Labiş” (2011) şi Premiul pentru volum în manuscris (gringo) la Festivalul Naţional “Tudor Arghezi” (2012). Debut editorial în 2012, cu volumul de poezie “gringo”, Editura Casa de Pariuri Literare.

Mai multe detalii despre prima ediţie a evenimentului:

http://www.agentiadecarte.ro/2011/06/nights-in-white-satin-o-forma-capricioasa-de-poezie-la-centrul-de-arta-contemporana-lc-foundation/