Categories
eveniment proiecte

Open Doors

Open Doors (2008), proiect realizat de artistul plastic Gabi Matei şi scriitorii Andra Rotaru, Răzvan Ţupa, Livia Roşca,
Emil Brumaru, Gelu Vlaşin, Andrei Ruse, Medeea Iancu

Open Doors
Open Doors

Open Doors (februarie, 2008)

(proiect realizat împreună cu artistul plastic Gabi Matei şi scriitorii Răzvan Ţupa, Livia Roşca,

Emil Brumaru, Gelu Vlaşin, Andrei Ruse, Medeea Iancu, etc.)

“Noi încercăm să trezim simţurile mute din fiecare om,

să-l distorsionăm până în zona limită a propriilor mecanisme

de protecţie mentală, până în acel punct de unde

fiecare poate să îşi recâştige sinele personal” (Andra Rotaru)

Proiectul „Open Doors“ a adus, într-o galerie din Capitală, şase tineri care s-au jucat cu arta: au cântat-o cu scârţâit de uşi şi au cărat-o pe targă.

“Mă simt vinovat de toate construcţiile noi/ de toate şantierele/ de ultimele ştiri de la ora 5“. Din cada spoită cu acuarele, în nuanţe de gri, aşezată în mijlocul galeriei de pe strada Biserica Enei, un tânăr citeşte o poezie. Apoi tace şi se leagănă în vană cu ochii în tavan. Între timp, o blondă spune povestea Martei, care are unghii lungi, de un centimetru şi jumătate. E întuneric şi se aude scârţâit de uşi. Un bărbat cântă la „tobă“.

Etajul Galeriei Căminul Artei a fost, joi seară, scena unui spectacol neconvenţional: cu artă citită, pictată şi cântată. La „Open Doors“, un proiect organizat de Agenţia Avangarda Culturală, bucureştenii şi-au luat porţia de cultură dintr-un show inspirat din conceptul impus, în urmă cu mai bine de 30 de ani, de unul dintre cei mai controversaţi artişti ai muzicii rock – Jim Morrison, liderul formaţiei The Doors. Pretext de interacţiune cu publicul amator de artă, evenimentul a însemnat şi lansarea unui volum de poezie şi plastică şi a expoziţiei lui Gabi Matei. Altfel decât cu un discurs sec şi un fursec cu ciocolată.

Sub semnul eliberării

Foarte mulţi tineri au venit joi la Căminul Artei. Mulţi îl căutau pe Emil Brumaru, care, deşi anunţat ca invitat special, nu a fost prezent să-şi citească poeziile. Dar n-a plecat nimeni din cauza asta. Lumea a rămas să vadă cum se combină arta de toate felurile – colorată pe pereţi, citită în cadă, recitată cu ochii legaţi, cântată la un tub din carton, o „tobă“ şi-un bongos, mâzgălită în cuvinte, în direct, pe o mare pânză de carton, sau cărată pe targă.

„Noi ne-am explorat simţurile, ne-am jucat, fiecare cu arta lui. Am deschis nişte porţi pentru public“, spune Andra Rotaru, coordonatoarea proiectului. „Când am jucat cărţi, ne-am aruncat sentimentele, cumva. La fel şi atunci când am citit sau am recitat. Toate artele au stat sub semnele eliberării“, adaugă Medeea Iancu, artista venită din Craiova special pentru „Open Doors“. Performance-ul realizat de artiştii Gabi Matei, Constantin Grăjdian, Răzvan Ţupa, Livia Roşca, Medeea Iancu şi Andra Rotaru nu se va mai repeta în această formă, însă expoziţia de pictură a lui Gabi Matei va mai rămâne la galerie încă trei săptămâni.

(sursa: Evenimentul Zilei/Oana Botezatu)

[flashgallery orderby=”ID”]